...

Wat is het Gastronomisch Gilde? 

De lat ligt hoog in de Nederlandse gastronomie. Of je nu sterrenchef, kok in opleiding, gastheer, gastvrouw of leerling bent, je wilt je beroep op de beste manier uitoefenen. En in je eentje kom je ver, maar samen kom je verder. Daarom bestaat het Gastronomisch Gilde. 

Het Gastronomisch Gilde is het grootste professionele netwerk en expertisecentrum in de gastronomie in Nederland. Daarnaast zijn we de enige internationale, door WorldChefs erkende gastronomische vereniging. Ons doel is het verbinden en ondersteunen van de witte en zwarte brigade. Dat doen we vanuit 4 verschillende vakgroepen. Zo kan iedereen die werkzaam is in de Nederlandse gastronomie zich laten inspireren door gelijkgestemden.

Onze 4 vakgroepen

Koksgilde

Voor alle Nederlandse koks ouder dan 25 jaar

De Jonge Garde

Voor koks, gastheren en -vrouwen onder de 25 jaar

Het Gastvrijheidsgilde

Voor alle gastheren en -vrouwen ouder dan 25 jaar

Gilde van SVH Meesters

Voor alle dragers van een SVH Meestertitel

 

Ondersteunen, inspireren en verbinden

Het verhogen van de culinaire standaard in Nederland. Dat is ons doel sinds de oprichting in 2016. Dat doen we door onze leden te ondersteunen, inspireren en verbinden. We bieden een groot netwerk en staan zowel professionals en leerlingen vakinhoudelijk bij. Daarnaast creëren we vanuit onze bestuurlijke rol voorwaarden om het culinaire vak goed uit te kunnen blijven oefenen en verder te kunnen verbeteren.

Internationale erkenning 

Je aansluiten bij het Gastronomisch Gilde opent ook internationale deuren. We zijn de enige vakvereniging voor Nederlandse koks die erkend is door de World Association of Chefs’ Societies – ook bekend als Worldchefs. En met het wedstrijdteam Culinary Team The Netherlands (CTTN) neemt het Gilde deel aan internationale kookwedstrijden. Met goede resultaten! 

Het bestuur

Het bestuur van het Gastronomisch Gilde bestaat uit 6 leden.  Ze stellen zich graag aan je voor!

Hans Everse - voorzitter – president

  • voorzitter – president
  • eigenaar bij Zilt-E Ziltzaam Lekker
  • drijvende kracht bij ledenwerving tijdens Horecava 
  • uitgesproken mening over de rol van het Gilde in de toekomst 
  • grote Citroën-passie

Waldrik Kremer - secretaris - wedstrijden / worldchefs

  • chef-kok bij en eigenaar van Sogno Catering Tilburg
  • organiseert wedstrijden en jureert in diverse competities, zoals de HANOS Gouden Koksmuts
  • al jaren verbonden aan het nationaal wedstrijdteam
  • vindt wedstrijdkoken een mooie manier om uiting te geven aan het vak
  • heeft door de wedstrijden een internationaal netwerk van vrienden en collega’s opgebouwd

Gerard Voskuilen - Jonge Garde

  • gedreven vakman
  • leidt bij ROC Friese Poort de nieuwe koks van de toekomst op
  • verbetert de opleiding steeds verder door met chefs, producenten, wetenschappers én studenten het gesprek aan te gaan
  • ziet stages en reizen als belangrijke inspiratiebron

Maarten Riebeek - Gastvrijheid

  • begon ooit als hulpkok voordat zijn interesse richting de bediening verschoof
  • gedreven gastheer bij Restaurant Moon in Amsterdam
  • gaat als theesommelier bij Voltaire(*) volledig voor de WOW-factor
  • is gek op het verrassingseffect van non-alcoholische pairings
  • werkte ook bij andere Amsterdamse restaurants, waaronder Vermeer(*) en de Oesterbar

Lid worden van het Gilde? 

Ben je professional of leerling in de zwarte of witte brigade en wil je graag leren van je vakgenoten? Word dan lid van het Gastronomisch Gilde: het grootste professionele netwerk in de Nederlandse gastronomie.  Of je nou een ervaren sterrenchef bent of een beginnende koksleerling, of je nu sinds kort runner bent of al jarenlang gastheer of – vrouw… we nodigen je van harte uit om je aan te sluiten bij een van onze 4 vakgroepen. 

Meld je aan