U bent hier

Verslag presentatie jam bereiding

08-11-2017
Lees hier het verslag van de presentatie jam bereiding van 6 november 2017

Op 6 november werd door Frits Panjer een presentatie over jam bereiding gehouden. De belangrijkste trend in de jammarkt werd besproken; het verlagen van het suikergehalte en het verhogen van het fruitpercentage. Dit stelt de jamkoker en de industrie voor nieuwe uitdagingen en hiervoor worden hoge eisen gesteld aan de pectine en het kookproces.

Een uitleg werd gegeven over de oorsprong en extractieproces van pectine uit appels en citrus die de belangrijkste grondstof zijn. De verschillende soorten pectine werden toegelicht en vervolgens de belangrijkste kwaliteitsparameters voor een jam. Deze zijn: textuur, gelering, gelsterkte, synerese, smeerbaarheid, kleur, en smaak.

Aan de hand van 15 potten jam van diverse merken werd een goede doorsnede gegeven van de kwaliteit van jam zoals dat in de winkel staat. Gekeken werd naar het fruitgehalte, suikergehalte, additieven en niet te vergeten de prijs. Aan het eind van de presentatie werden de 15 jams een voor een door de aanwezigen gekeurd en beoordeeld. De conclusie is dat er grote verschillen bestaan en het leerzaam was om de verschillen eens naast elkaar te zien.

Het was een gezellige avond en voor herhaling vatbaar.

Frits Panjer