U bent hier

Koninklijke Onderscheiding voor Gastronomisch Gilde-secretaris Hans Kerssemakers

27-06-2017
Op de Algemene Ledenvergadering van het Gastronomisch Gilde trad gisteravond secretaris Hans Kerssemakers af. Bij zijn aftreden kreeg hij niet alleen de nodige bedankjes en lovende woorden, maar werd hij ook verrast met een Koninklijke Onderscheiding.

Hans Kerssemakers werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Dit voor zijn jarenlange vrijwillige inzet voor onder andere het Gastronomisch Gilde (en voorlopers), de Vrienden van Berkenstaete en de stichting Mensen voor Mensen uit Son en Breugel. In aanwezigheid van zijn vrouw en kinderen, goede vrienden, leden van het Gastronomisch Gilde en bestuursleden van de Vrienden van Berkenstaete kreeg Hans de onderscheiding opgespeld door de heer Hans Gaillard, de burgemeester van Son en Breugel.

Zowel het Gastronomisch Gilde als de Stichting Vrienden van Berkenstaete schreef een brief van aanbeveling voor deze Koninklijke Onderscheiding, die werd ondersteund door de stichting Mensen voor Mensen. Naast de organisatie van en deelname aan evenementen was met name zijn grote betrokkenheid een belangrijk punt in de aanbeveling.
 
Groot hart voor het koksvak
Hans Kerssemakers is sinds 1991 lid van de NCCK (Nederlandse Club van Chef Koks, na een fusie Koksgilde en sinds de fusie van 2016 Gastronomisch Gilde). Hans was bestuurslid van de regionale afdeling Brabant en later van het landelijk bestuur. Hij heeft zijn bestuurswerk altijd als vrijwilliger gedaan, omdat hij een groot hart heeft voor het koksvak. Hans heeft zich daarbij voortdurend sterk ingezet voor het koksonderwijs, wat tot aan zijn aftreden nog één van zijn portefeuilles was. Hij was daarnaast betrokken bij de oprichting en had zitting in de stichtingsbesturen van de beroepsbevordelijke stichting Gilden Academie en de stichting Gildencollectief (een samenwerkingsverband van het Gastvrijheidsgilde, het Gilde van Nederlandse Meesterkoks en het Koksgilde).
Sinds 2010 is Hans secretaris van het Koksgilde/Gastronomisch Gilde. In deze functie heeft hij zich, naast de portefeuille onderwijs, ingezet voor onder andere communicatie, het Koksgilde Gerechtenboek, de KoksKoerier en de promotie van het gilde. Hans heeft zich in al zijn bestuurslidmaatschappen laten zien als een zeer aimabel mens met een groot hart voor de club en haar leden. Kritisch, maar zeker altijd met de bedoeling het beste voor de club en haar leden te willen realiseren.

Het Gastronomisch Gilde feliciteert Hans Kerssemakers met zijn benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau en bedankt hem voor zijn jarenlange inzet en betrokkenheid bij het gilde en het koksvak.